Gıda Kurutma

 
 

Tarım ürünlerini/gıdalarını bozulmadan muhafaza etmek büyük önem taşımaktadır. Türkiye'de tarımsal ürünler çoğunlukla açık havada güneşe maruz bırakılarak gerçekleştirilen kurutma yöntemiyle korunmaktadır. Fakat güneşe maruz bırakılarak gerçekleştirilen bu yöntemde tarımsal ürünler uzun süreli olarak açık havayla temas halindedir. Dolayısıyla, havayla taşınan kir yoluyla kolayca kontamine olabilmekte ve bozulabilmektedir. Bu risk, kirlenmeyi ve kuruma sürelerini önemli ölçüde azaltabilen endüstriyel kurutucuların kullanılmasını gerekli hale getirmiştir. Endüstriyel kurutma yöntemleri arasında yüksek enerji tasarrufu ve kısa kurutma süreleri nedeniyle akışkan yataklı kurutucular ön plana çıkmıştır. Bu söz konusu avantajlar, akışkanlaştırma sonucu kurutma ortamları arasında elde edilen etkin temasın doğrudan bir sonucudur. Laboratuvarımız, deneysel ve hesaplamalı modelleme yöntemleri kullanarak akışkan yataklı kurutucuların içerisinde gerçekleştirilen tarım ürünü kurutulmasının karakteristiklerinin araştırılmasında ve belirlenmesinde uzmanlaşmıştır. Bu şekilde kurutma parametrelerinin optimize edilmesi amaçlanmaktadır.
 
Resim4                          Resim44



İlgili Makaleler:

​​
1. Gur, M. (2016). Balkabağının Akışkan Yataklı Kurutucuda Kurutulmasının Deneysel Ve Teorik İncelenmesi. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 21(2), 145-158.