MERT GÜR BİYOGRAFİ

Mert Gur

 

İTÜ Makina Fakültesi öğretİm üyesi Doç. Dr. Mert Gür, Ağustos 2022’den başlayarak ABD’deki University of Pittsburgh Tıp Fakültesinde misafir doçent öğretim üyesi (Visiting Associate Professor) olarak 1 sene süreyle görevlendirilmiştir ve çalışmaktadır.

Mert Gür, 1983 yılında Hamburg (Almanya)’da doğdu. 2006 yılında ODTÜ Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü’nden mezun olup sonrasında Koç Üniversitesi Makina mühendisliği yüksek lisans programına başladı. 2007 senesinde Koç Üniversitesi’nde Hesaplamalı Bilim ve Mühendislik doktora programının açılmasıyla birlikte Hesaplamalı Bilim ve Mühendislik doktora programına başladı ve 2010 senesinde mezun oldu. Mezuniyetini takiben ABD’de University of Pittsburgh Tıp Fakültesi’ndeki Hesaplamalı Biyoloji ve Sistem Biyolojisi Bölümü’nde (Department of Computational & Systems Biology) doktor araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. Bu görevine devam ederken ek olarak aynı üniversitenin Makina Mühendisliği ve Malzeme Bilimi Bölümü’nde (Department of Mechanical Engineering and Material Science) öğretim görevlisi olarak 2012 senesinde ders verdi. 2014 senesinde UC Berkeley’deki Lawrence Berkeley National Laboratory’de (ABD) Yapay Fotosentez Merkezi’nde (Joint Center for Artificial Photosynthesis) doktor araştırma görevlisi olarak çalıştı. Mert Gür, 2015 senesinde İTÜ Makina Fakültesi’ne yardımcı doçent olarak atandı. 2016 senesinin yazında Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki Hesaplamalı Biyoloji ve Sistem Biyolojisi bölümünde iki ay süreyle misafir bilim insanı olarak bilimsel çalışmalar gerçekleştirdi. 2017 senesinin yazında ise UC Berkeley'de Kimya Fakültesi’nde üç ay süre ile misafir bilim insanı olarak bulundu ve akademik çalışmalar gerçekleştirdi. Mert Gür, 2021 senesinde Doçent ünvanını aldı ve 2022 senesinde İTÜ Makina Mühendisliği Bölümünde Doçent kadrosuna atandı.

Mert Gür 2018-2020 seneleri arasında İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü müdür yardımcılığı görevinde bulundu. Fen Bilimler Ensitüsü müdür yardımcılığı görevini sürdürürken aynı zaman Makina Fakültesi Dekan Yardımcısı olarak görevlendirildi ve bu kapsamda hem Makina Fakültesi Dekan Yardımcılığını hem de Fen Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcılığını yedi ay süreyle beraber yürüttü. Makina Fakültesi dekan yardımcılığını ABD’deki University of Pittsburgh Tıp Fakültesinde misafir öğretim üyesi olarak göreve başlayıncaya kadar sürdürdü.

Makina Fakültesi Dekan Yardımcılığı ve Fen Bilimleri Enstitüsü Müdür yardımcılığı görevler yanında İTÜ’de 17 farklı komisyon ve kurul üyesi olarak görev aldı, makina mühendisliği yandal koordinatörlüğünü ve makina mühendisliği çift anadal koordinatörlüğü görevlerini sürdürdü. 2019 senesinden itibaren Ulusal Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi’nin (UHeM) danışma konseyi üyesi ve merkez müdürünün iş geliştirme danışmanı ve 2020 senesinden itibaren İTÜ Kritik ve Fonksiyonel Malzeme Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi yönetim kurulu üyesi olarak görev aldı.

Mert Gür, İTÜ’de bulunduğu 7 sene içerisinde (2015-2022) toplam 2.338.775$ değerinde ulusal ve uluslararası dış kaynak ve 30.596$ değerinde iç kaynak temin etti. Makina Mühendisliği lisans programında ve Makina Mühendisliği, Moleküler Biyoloji-Genetik ve Biyoteknoloji, Isı-Akışkan lisansüstü programlarında toplamda 42 ders kapsamında 2528 öğrenciye ders verdi. Verdiği 42 ders Termodinamik, Mühendislik Biyolojisi, Olasılık ve İstatistik, İleri Isı ve Kütle Geçişi, Biyomoleküler Sistemlerin termodinamiği ve Isıl Sistemlerin İstatistiksel Termodinamiği gibi geniş bir yelpazede farklı alanlardaki 18 farklı dersi kapsamaktadır. Bu çerçevede, ortalama olarak senede 6 ders vererek ve 361 öğrenciye ders anlatarak idari görevlerinin yanında eğitim ve öğretime de yüksek katkı vermiştir.

Mert Gür’ün yurt dışında katılmış olduğu proje sayısı 6 olup İTÜ’de bulunduğu sürede UC Berkeley, University of Pittsburgh, UC Davis ve MRC ile işbirliği içerisinde gerçekleşen TÜBİTAK, TÜBA ve PRACE-Partnership for Advanced Computing in Europe (Avrupa Birliği) ve COVID-19 HPC Consortium (Amerika Birleşik Devletleri) destekli ve yürütücüsü olduğu 6 uluslararası projeyi başarıyla tamamladı. Şu an TÜBİTAK destekli 4 projenin (TÜBİTAK 2247-A, 2501, 1001 ve 1003, UC Berkeley, Çapa Tıp Fakültesi ve Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi ile işbirliği), Avrupa Birliği destekli 2 projenin (PRACE, UC Berkeley ve MRC ile işbirliği) ve ABD destekli 1 projenin (COVID-19 HPC Consortium, UC Berkeley ile işbirliği) yürütücülüklerini yapmaktadır.

Mert Gür’ün Nature, Science ve Nature Communications gibi prestijli uluslararası dergilerde 30 yayını, ulusal dergilerde 2 yayını, 2 tam metinli konferans bildirisi ve 2 kitap bölümü mevcuttur. Mert Gür 2015 yılında TÜBİTAK 2232- Yurda Dönüş Araştırma Burs Programını, 2016 yıllında Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından verilen Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülünü (GEBİP), 2022 yılında Bilim Akademisi tarafından verilen Genç Bilim İnsanları Ödül Programını ve 2022 yılında TÜBİTAK tarafından verilen 2247-A Ulusal Lider Araştırmacılar Programını kazanmıştır. Mert Gür’ün çalışmaları TRT haber, Habertürk ve Milliyet gibi ulusal platformlarda ve HPC wire ve Prace Digest gibi uluslararası platform geçmiş larda 10’u aşkın sayıda haber yapılmıştır.

​Özgeçmiş için buraya tıklayınız.