31
Mar 2018
Mert Gür 8. Dünya Bilim Forumu’na davetli olarak katılmıştır.

WSF, 2003 yılından beri iki yılda bir olmak üzere özel temalar etrafında bilimin sosyal ve ekonomik öneminin, etkisinin ve sorumluluklarının tartışıldığı bir forum olarak düzenlenmektedir. Geleneksel olarak Macar Bilim Akademisi başkanlığında düzenlenen etkinlik, 8. buluşmasını Ürdün Kraliyet Bilim Topluluğu ev sahipliği ve  UNESCO, ICSU, AAAS, TWAS, EASAC, IAP ve ISSC ortaklığı ile gerçekleştirdi.

Bu sene “Barış için Bilim” temasıyla düzenlenen forum “Enerji ve Su”, “Besin”, “İklim Değişikliği”, “Yoksulluğun ve Eşitsizliğin Azaltılması”, “Halklar Arası Kültürel Anlayış” ve “Tüm Toplumlarda Varlık ve Fırsat Yaratılması” konularında genel ve tematik toplantılara  ev sahipliği yaptı. Dünyanın farklı ülkelerinden akademi, politika ve endüstri alanlarındaki liderlerin katılımıyla gerçekleşen forumda Türkiye’yi  aralarında TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar’ın ve TÜBA Konsey üyesi Prof. Dr. Muzaffer Şeker’in (Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi rektörü) bulunduğu 6 bilim insanı temsil etmiştir.

Altesleri Prenses Sumaya’nın konuşmasıyla başlayan forumun açılış seramonisinde, 2016 yılında TÜBA tarafından Uluslararası Akademi ödülüne layık görülen Prof. Dr. Omar M. Yaghi’ye Kral Abdullah II tarafından Kimya alanındaki çalışmalarından ötürü Ürdün’ün Bilim Yıldızı ödülü takdim edildi. Açılış seremonisinde konuşma yapan Altesleri Prens Hassan’ın “...önemli olan bizler (forum katılımcıları) değiliz, önemli olan insanlıktır.” sözü, barış temalı foruma damgasını vurdu.

Dört gün süren forum sonunda sunulan deklarasyonda bilimin barışın sağlanması ve korunmasındaki görevleri “doğal kaynakların adil ve sürdürülebilir yönetimi”, “küresel göç eğilimleri tarafından tehdit edilen bilimsel kapasitelerin korunması”, “çeşitliliğin yaratılması” ve “bilimin evrensel bir hak olarak görülmesi” olarak tanımlandı. Forumun kapanış töreninde Ürdün-A.B.D. bilim-teknoloji ortaklığı anlaşması yenilenirken, Avrupa Birliği ile imzalanan anlaşma ile Ürdün, Türkiye’nin de üyesi olduğu PRIMA (Partnership for Research and Innovation in the Mediterranean Area) ülkeleri arasına katıldı. 2019 Dünya Bilim Forumu Macaristan Bilim Akademisi tarafından Budapeşte’de gerçekleştirilecek.



resss1
(Soldan Sağa) Yrd.Doç. Dr. Gamze Gümüşlü Gür, Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Prof.Dr. Muzaffer Şeker, Yrd. Doç. Dr. Mert Gür



resss2
(Soldan Sağa) Yrd.Doç. Dr. Gamze Gümüşlü Gür, Prof.Dr. Omar M. Yaghi, Yrd. Doç. Dr. Mert Gür