Eki 2020
Süper Hesaplama, Koronavirüsün Formlarını Kare Kare Ortaya Çıkarıyor

Pandeminin başlangıcından bu yana yürütülen, süper hesaplamadan faydalanılan araştırma çalışmaları, koronavirüsün insan hücrelerine girmesini sağlayan ve böylece enfeksiyonu mümkün kılan "S" veya "Spike" proteinini hedefliyor. Sonuç olarak, Spike proteinini hedef almanın veya etkisiz hale getirmenin yollarını bulmak, COVID-19 aşıları ve tedavi yolları üzerine yapılan araştırmaların çoğunun temelini oluşturuyor. Ancak bu araştırmalar, Spike proteinin çeşitli formlarını simüle etme ve çok sayıda molekülü bu formlara bağlama gibi olağanüstü zorlu hesaplamalar nedeniyle karmaşıktır. Bugünlerde, California Üniversitesi, Berkeley ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nden iki araştırmacı, Spike proteininin hareketlerini en detaylı şekilde aydınlatmak için Texas Advanced Computing Center'da (TACC) süper hesaplama kullanıyor.

Haberin devamı için tıklayınız.